English - Français - Deutsch (Google translate)

aanmelden nieuwsbrief
contacteer ons   |   links   |   sitemap
   
  E-shop COOLPLANTS.COM    |   BLOG  
  Home   |   Nieuws & events   |   Catalogus  |  Planten   |   Tuinen  |  Rotsen en stenen  |  Over Ons          rotstuinen
onze realisaties
rotstuinen in de wereld
ontwerp en aanleg
rotstuinen
graveltuinen
sfeerfoto's
spleettuinen
alpiene kas
oosterse tuinen
Kusamono
minimalistisch
turfbed


 

Graveltuinen

Graveltuinen worden populaire tuinen in de toekomst. Ze vragen minder onderhoud en zijn beter bestand tegen droogte en klimaatsveranderingen. Ze zijn een stijlvol alternatief voor borders en kunnen een mediterrane of alpine toets geven aan de tuin.

Een echte graveltuin wordt bij voorkeur aangelegd op zandige of steenachtige grond op een zonnige plek. De arme, doorlatende bodem beperkt de plantenkeuze tot soorten die droogteresistent zijn, houden van goede drainage en toekomen met weinig voeding.

Planten die geschikt zijn voor graveltuinen hebben volgende kenmerken :
- dikke, wasachtige bladeren
- grijze bladeren
- harige bladeren
- planten met penwortels
- polvormige planten (vele alpenplanten)

Grassen, kleinere planten en planten die van nature op rotsachtige hellingen groeien zijn geschikt voor de graveltuin. Succulenten vragen ook een lichte en luchtige grond en vele bolgewasen verkiezen ook gelijkaardige groeiomstandigheden.

Prairietuinen zijn ook erg in. Deze tuinen zijn op hetzelfde principe gebaseerd maar bevatten meer grassen.

 
 

Aanleg

Een echte graveltuin wordt bij voorkeur aangelegd op zandige of steenachtige grond. Zwaardere grond vraagt meer voorbereiding en toevoeging van grof zand, steenslag en organisch materiaal.

Na het spitten en fijnharken liggen de plantvakken zo'n 5 cm onder het niveau van de paadjes of de omliggende tuin, voldoende om na het planten een mulchlaag van gravel aan te brengen.

Plaats de planten voldoende ver uit elkaar om een mooie ontwikkeling te stimuleren en om na verloop van tijd toch het gevoel van de gravel te behouden. Om onkruiddruk uit de bodem tegen te gaan kan het plantvak voor het planten afgedekt worden met anti-worteldoek. Geef na het planten voldoende water tot de planten hergroeien.

Na het planten wordt een mulchlaag van gravel aangebracht. Probeer de kleur van degravel te combineren met het gebouw, de paadjes en het algemeen concept van de tuin. Om 1m² te bedekken heb je ongeveer 1 zak van 40 kg nodig.

 

Beth Chatto

De droogteresistente tuin van Beth Chatto is sedert de aanleg in 1991 nooit meer beregend. Daarenboven is essex de droogste streek van Engeland (50cm/jaar). Dit experiment bewijst dat planten ook kunnen overleven en zelfs in extreme condities.

De beplanting is opgebouwd rond een structuur van droogteresistente soorten met wintergroen blad (Lavendel, Ballota , Cistus sp en Bergenia. Deze laatste zorgen voor een bijzonder mooi effect tijdens de wintermaanden. Vele bollen creëren wisselende accenten. Droogteresistente grassen zorgen het ganse jaar door voor speelse effecten in combinatie met Sedum en Phlomis.

De graveltuin is een inspiratiebron voor velen die met de natuur mee willen tuinieren.

bethchatto.co.uk

 

Hyde Hall

RHS Garden Hyde Hall ligt niet zo ver van Beth Chatto Gardens, in een even droge streek van Engeland. De doelstelling van de RHS is mooie tuinen met een rijke beplanting ontwikkelen en onderhouden in streken met weinig neerslag.

Rotsen en stenen geven de indruk van een natuurlijke rotspartij op een helling van ongeveer 1500 m². De planten zijn geselecteerd omwille van hun kenmerken : droogteresistent, ongevoelig voor felle zon én een hoge tuinwaarde. Vele soorten hebben dan ook een Award of Garden Merit (AGM). Meer dan 4000 planten in 730 soorten en cultivars zijn er gebruikt.

Goede drainage is essentieel voor de meeste van deze planten. Bovenop tuingrond met veel bouwafval is een goed doorlatende toplaag aangebracht.

De droge tuin is officieel geopend op 7 augustus 2001 door Sir Richard Carew Pole (President of the RHS) en Beth Chatto.

RHS Garden Hyde Hall

 

Links

http://www.bethchatto.co.uk/gravel.html
http://www.rhs.org.uk/advice/profiles0805/gravel_garden.asp

http://uktv.co.uk/gardens/item/aid/1126

 


© 2005 - 2020 - alpenplanten.be - Cathy Portier
Margareta van Vlaanderenstraat 27, St. Kruis Brugge    |     tel: 050 37 00 03    
website by horticus.biz